kwas HA vs kwas HA – cała prawda o kwasie hialuronowym

slajd3OD jakiegoś czasu spotykam się z wątpliwościami klientek odnoście stężenia oraz wielkości cząstek kwasu hialuronowego.

Zatem pochylę się nad tym tematem i postaram się w kilku zdaniach wyjaśnić tę zależność.

Kwas hialuronowy ze względu na swoją budowę oraz zastosowanie w kosmetyce oraz medycynie estetycznej występuje w różnych stężeniach.

Najczęściej właśnie ten parametr jest podawany do identyfikacji oraz różnicowania produktów. Bardzo rzadko ktokolwiek zwraca uwagę na jeszcze jeden wazny czynnik jakim jest wielkość cząsteczki. Oba te parametry są odpowiedzialne za konsystencję oraz „trwałość” efektu w skórze.

Zatem wyjaśniając najprościej jak się da im większe stężenie przy większej cząstce kwasu tym produkt jest „twardszy” i bardzo trudno go podać nawet tzw grubą igłą.

Podam przykład:

wiele firm oferuje kwas hialuronowy w stężeniach np 20mg/ml – 25mg/ml oraz 30 lub nawet 35mg/ml

to oczywiście robi wrażenie na kliencie, bo sądzi, że to „dużo” kwasu i będzie „duży” efekt, szczególnie, że producenci dodają, że to wysokomolekularny kwas hialuronowy [ ale takie informacje nigdzie nie są potwierdzone na piśmie ]. Przy takich stężeniach wielkość kwasu, to maksymalnie 1 mln Da, ponieważ stosując przy tych stężeniach wielkość powyżej 1 mln Da kwas byłby praktycznie niemożliwy do aplikacji nawet przy zastosowaniu najgrubszych igieł, co dodatkowo klientowi sprawiłoby spory ból !!!

Dlatego najnowsze osiągnięcia w technologii produkcji kwasu hialuronowego pozwalają na uzyskanie stężenia 14 – 15 mg/ml przy stosowaniu kwasu o wielkości cząsteczki minimum 2 a nawet 2,5 mln Da. Bezpośrednio przekłada się to dłuższy okres efektu po aplikacji oraz łatwości aplikacji przy cienkich igłach, co nie jest bez znaczenia dla Klienta, bo po prostu mniejszy jest ból :)

Reasumując – zawracajcie uwagę drogie koleżanki na parametry kwasu jaki używacie i pytajcie o dane tych preparatów.

Innowacyjność to siła napędowa każdej branży a pierwsi, którzy ją stosują zawsze są przed konkurencją …

Submit a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>