Kwas salicylowy – co to za kwas i dla kogo ?

Kwas salicylowy jest zaliczany do grupy kwasów beta-hydroksylowych (BHA). 
Posiada właściwości komedolityczne, czyli przeciwzaskórnikowe, bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i keratolityczne. W porównaniu do alfahydroksykwasów powoduje mniejsze złuszczanie naskórka. Podczas jego stosowania rzadziej pojawiają się efekty uboczne w postaci pieczenia i  szczypania. Może więc być alternatywą dla osób, które nie tolerują kwasów AHA. Dzięki temu, iż wykazuje zdolności bakteriostatyczne oraz przenikania przez warstwę sebum i wnikania w głąb mieszków włosowo-łojowych, jest szczególnie polecany dla osób z trądzikiem, cerą tłustą oraz mieszaną.


Efekty:
  • oczyszcza gruczoły łojowe (tzw. oczyszczanie porów skóry) z zaskórników i zapobiega tworzeniu wszelkich wyprysków,
  • przyspiesza proces gojenia ognisk zapalnych (np. zmiany trądzikowe) i podrażnień
  • zmniejsza przebarwienia posłoneczne i pozapalne,
  • zwiększa skuteczność działania innych preparatów kosmetycznych,
  • zmniejsza płytkie blizny potrądzikowe.
UWAGA: Produkty z kwasem salicylowym, nie mogą być stosowane przez osoby uczulone na salicylany np. aspirynę oraz kobiety w ciąży i karmiące.

Submit a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>